Zó werkt het Nationaal Hypotheek Label

Je hypotheek in één oogopslag. Zo simpel kan het toch niet zijn?

Tóch wel. Met het Nationaal Hypotheek Label kan iedereen op een eenvoudige manier inzicht krijgen in de financiële risico’s van zijn eigen hypotheek. Geïnspireerd door het energielabel, ontwikkeld volgens de risiconormen van de Autoriteit Financiële Markten en getoetst door het NIBUD. Kortom: vanaf nu weet je precies hoe het zit. 

De letters A tot en met G geven een indicatie van jouw persoonlijke risico met betrekking tot jouw hypotheek. Zo kun je snel zien hoe jij er met je hypotheek voor staat. Met een hypotheeklabel A (groen) lijk je een minimaal financieel risico te lopen. Hypotheeklabel G geeft aan dat je mogelijk een maximaal financieel risico loopt.

Of dat écht zo is, is natuurlijk van veel meer factoren afhankelijk, dan de drie factoren waarop het Nationaal Hypotheek Label is gebaseerd. 

Waar is mijn hypotheeklabel op gebaseerd?

Elk hypotheeklabel wordt bepaald aan de hand van drie factoren:
1. de marktwaarde van de woning
2. de hypotheekvorm(en) en de restschuld aan het einde van de looptijd
3. de tijd die men nog heeft om de hypotheekschuld af te lossen

Aan het eind van de looptijd moet een hypotheek in principe helemaal worden terugbetaald. Niet alle vormen zorgen daar gegarandeerd voor, zoals een aflossingsvrije-, leven of beleggingshypotheek. Bij het bepalen van jouw hypotheeklabel houden wij hier ook rekening mee.

‘Ik heb zelf al iets geregeld voor later’
Het Nationaal Hypotheek Label zegt alleen iets over je huidige hypotheek. Eigen vermogen, spaartegoed of iets anders ‘achter de hand’ wordt niet meegenomen in de berekening. Dus valt je label niet zo gunstig uit, maar heb je zelf iets geregeld voor later, dan is er waarschijnlijk geen reden tot zorg. Weet je niet helemaal zeker of dit het geval is, zoek het dan uit. Laat je in alle gevallen professioneel adviseren. 

Zó werkt het Nationaal Hypotheek Label