25 juni 2018

Nationaal Hypotheek Label van start

Het Nationaal Hypotheek Label wil elke consument bewust maken van zijn hypotheeksituatie. Want slechts 20% van de Nederlanders met een hypotheek weet hoe ze er werkelijk voorstaan. Daarom wordt vandaag het Nationaal Hypotheek Label geïntroduceerd. Dit label maakt in één oogopslag duidelijk welke risico’s er verbonden zijn aan een hypotheek en wat dat betekent voor later. Onafhankelijk beoordeeld, helder uitgelegd en vanaf nu beschikbaar via deelnemende intermediairs en geldverstrekkers. 

Begrijpelijke taal
Veel consumenten begrijpen maar weinig van hun hypotheek. Lodewijk van der Heijden van het Nationaal Hypotheek Label maakt zich daar zorgen over. “Het is belangrijk dat consumenten weten dat hun hypotheek echt aandacht behoeft. Zeker als je niet zeker weet hoe het zit als je hypotheek afloopt. Kun je dan alles afbetalen of blijf je met een flinke hypotheekschuld zitten?” Met de introductie van het Nationaal Hypotheek Label is er nu een standaard die in begrijpelijke taal inzicht geeft in de financiële risico’s van een hypotheek.

Onafhankelijk en betrouwbaar
Wie wil weten hoe het ervoor staat, die stapt binnen bij een van de deelnemende intermediairs. Zij beschikken over een systeem dat voor de klant het label bepaalt. Dit gebeurt onafhankelijk op basis van gegevens die de geldverstrekker beschikbaar maakt. Uiteindelijk ontvangt de klant een brochure met daarin een helder onderbouwd oordeel. Dit kan variëren van label A – geen zorgen – tot type G: een hypotheek met ernstige financiële risico’s voor de toekomst. Hoe ingrijpend die risico’s in de praktijk zullen zijn hangt vervolgens af van wat de consument nog meer geregeld óf zelf al achter de hand heeft. Het Nationaal Hypotheek Label beoordeelt uitsluitend de lopende hypotheek.  

De stichting  
Stichting Nationaal Hypotheeklabel is een onafhankelijke stichting zonder commerciële belangen. Zij roept de Nederlandse banken en geldverstrekkers op om helder, transparant en structureel te blijven communiceren met consumenten over hun hypotheek. Met het laagdrempelige en makkelijk te begrijpen hypotheeklabel krijgen consumenten gemakkelijk meer inzicht in de conditie van hun hypotheek. Het Nationaal Hypotheek Label is ontwikkeld volgens de risiconormen van de AFM en is getoetst door het NIBUD.

Nationaal Hypotheek Label van start